Zonbescherming: Mythes & Feiten

Zonbescherming: Mythes & Feiten

Dat blootstelling aan de zon op de blote huid erg gevaarlijk kan zijn zonder bescherming is niet langer een mythe. Er zijn echter nog veel misvattingen als het gaat om bescherming tegen de zon.

Wist je dat …?

... we het grootste deel van onze jaarlijkse zonnedosis niet op vakantie krijgen, maar in het dagelijks leven? Volgens een onderzoek onder 2500 gezinnen door de universiteit van Erlangen, verklaarde slechts 30 procent van de ondervraagden dat ze het onderwerp zonbescherming voor zichzelf en hun kinderen net zo belangrijk vonden in het dagelijks leven als op vakantie. Hierbij geldt: Bescherm je huid altijd zodra je van plan bent om voor langere tijd in de zon te gaan zitten!

... volgens een studie van Brown University in Rhode Island kan vijf keer verbranden voor de leeftijd van 20 jaar genoeg zijn om het risico op huidkanker enorm te verhogen?

… regelmatige bezoeken aan de zonnebank het risico op melanoom verdubbelen? Kunstmatige UV-straling is ook bijzonder schadelijk voor de ogen en kan ernstige gevolgen hebben, zoals fotochemische schade aan het netvlies.

... het klassieke gezegde "Ik ben al bruin, er kan mij niets meer gebeuren!" niet klopt? Een voorgebruinde huid is niet immuun voor zonnebrand en moet ook beschermd worden! Als je de huideigen bescherming door zelfbruining zou vergelijken met zonnebrandcrème, zouden we een zonbeschermingsfactor van slechts 1,5 hebben.

… de juiste zonbescherming net zo belangrijk is voor onze ogen als voor onze huid? Draag altijd een zonnebril met een UV-400 label, zeker bij fel zonlicht. Ongeacht de tijd van het jaar!

… zelfs waterdichte zonbeschermingsproducten steeds opnieuw moeten worden aangebracht? Na twee keer 20 minuten in het water zijn, is nog maar de helft van de oorspronkelijke bescherming beschikbaar. Dus geldt de volgende regel: droog goed af na het zwemmen en smeer je weer opnieuw in. Om volledige bescherming te garanderen, moet je zonnebrandcrème eigenlijk alleen op een volledig droge huid aanbrengen!

… water de UV-straling vele malen kan verhogen?

Wat betekenen de aanduidingen UVA en UVB voor zonbeschermingsproducten?

UVA-stralen dringen diep door in de huid, tot in de dermis, en zijn primair verantwoordelijk voor huidveroudering. Ze vallen het collageen/elastinenetwerk aan en zijn ook verantwoordelijk voor de vorming van ouderdomsvlekken.

UVB-stralen brengen alle energie over naar de bovenste huidlaag (epidermis). Hoewel ze de beschermende pigmentatie van de huid verhogen, zijn ze ook verantwoordelijk voor de vaak pijnlijke zonnebrand.

Beide soorten straling kunnen huidkanker veroorzaken en de huid ernstig beschadigen!


In principe geldt voor alle zonbeschermingsproducten de volgende regel: “ De producten bieden alleen voldoende bescherming als ze regelmatig en voldoende worden gebruikt! "